Over ons
Ondersteuning wanneer opgroeien niet vanzelf gaat
Inter-Tempus is een jeugdzorgaanbieder in Noord-Holland voor innovatieve, kleinschalige woonvoorzieningen in een open setting. Denken, Durven, Doen en Doorzetten zijn onze kernwaarden. We zijn er voor jongeren en (jong)volwassenen die in hun leven voor een kortere of langere periode niet thuis kunnen wonen. Met onze kleinschalige wooninitiatieven krijgen zij een traject op maat met als uiteindelijke doel een terugkeer naar huis, werk of onderwijs.
Ons team bestaat uit zo’n 35 zorgverleners, zowel in loondienst als vaste zzp’ers. Onze betrokken en flexibele medewerkers worden continu geschoold. Inter-tempus is een organisatie met korte lijntjes waar van iedereen durf wordt gevraagd, een lange adem en het vermogen om duidelijk de grenzen aan te geven. Samenwerken op ieder gebied is daarbij het sleutelwoord.
Onze uitgangspunten
- Het hervinden van perspectief, het vergroten van de zelfredzaamheid met als doel het veroveren van een plekje in de maatschappij.
- Met begeleiding op maat, behandeling en interventies in een vroeg stadium problemen aanvoelen om zo snel mogelijk te kunnen ingrijpen.
- Oplossingsgericht werken: samen met de jongeren en betrokkenen zoeken naar oplossingen.
- Zoeken naar onontdekte mogelijkheden: jongeren leren geloven in zichzelf en vertrouwen geven.
Verbindend Gezag & Geweldloos Verzet
Inter-tempus werkt met de methode ‘Verbindend Gezag en Geweldloos Verzet’ . Deze methode is gebaseerd op gerichte aandacht, aanwezigheid, nabijheid en interesse. Fysiek geweld en het gebruik van dreigende, vernederende of beledigende woorden worden vermeden om escalaties te voorkomen. De grondslag hiervan ligt in het gedachtegoed van Martin Luther King en Gandi die geweldloos verzet predikten.
Tuinmodel
Inter-tempus blijft vernieuwen met het inpassen van het zogeheten Tuinmodel. Dat is een benadering die als metafoor een tuin gebruikt om de focus van de jongere te krijgen op de eigen groei en ontwikkeling.
Het Tuinmodel nodigt jongeren uit om in kaart te brengen welke delen van hun “tuin” aandacht nodig hebben en hoe zij deze kunnen verzorgen. Ook leren ze om uit andermans tuinen weg te blijven.
Ook hier zien we het sleutelwoord van Inter-tempus terug: samenwerken! Want jongeren en begeleiders werken met elkaar en hun omgeving (ouders, systeem etc) binnen het Tuinmodel aan een beter evenwicht.